064/864-75-61

info@aristopets.rs

10:00 - 22:00h

  

Da li ste znali da su retriveri prvobitno bili namenjeni za lov?

Ovaj dobroćudni i porodično nastrojen lepotan smatra se jednom od najpametnijih rasa pasa na svetu, a zbog svog izuzetno snažnog čula mirisa prvobitno se koristio za lov, tačnije za donošenje ubijenih ptica (engleski: to retrieve = vratiti, doneti).

Prvi uzgajivač ove rase bio je vatreni lovac Lord Twedmouth, koji je imao za cilj da napravi psa izvanrednog njuha koji će mu pomoći prilikom lova. Twedmouth je želeo da stvori psa koji će donositi razne vrste ptica u bilo kojim vremenskim uslovima i po bilo kakvom terenu.

Ukrštanjem zlatnog retrivera iz perioda 1865.-1890. i vodenog španijela, Twedmouth je dobio četiri šteneta koji se smatraju prvim primercima ove rase.

Osnovna prednost retrivera u odnosu na druge rase bila je mogućnost donošenja plena iz duboke, hladne vode, s obzirom da je njegova dlaka praktično nepromočiva.

Kao vrlo druželjubivi i odlični aporteri, retriveri su danas najčešće ljubimaci porodica sa decom, a lakoća kojom se kreću povezana sa visokom inteligencijom doveli su do toga da se oni danas koriste i kao vodiči slepih osoba, osoba sa invaliditetom, tragači za drogom ili eksplozivima.

 

 

Prijavite se na newsletter

Dobijajte redovno informacije o popustima i akcijama u našoj prodavnici.