064/864-75-61

info@aristopets.rs

10:00 - 22:00h

  

Kunić ili morsko prase

Najpre da raščistimo jednu pojedinost.To stvorenje meke dlake i duguljastih ušiju koje hranite šargarepom i zovete „zeka” uopšte nije zec, već kunić.Iako pripadaju istoj porodici (Leporidae) i izgledaju veoma slično,dve životinje potpuno su različite vrste koje ne mogu da se ukrštaju,budući da imaju različit broj hromozoma.Kunići mogu da postanu veoma pitomi i umiljati ljubimci,dok zečevi žive isključivo u divljini i uopšte im ne prija život u zatvorenom prostoru.Gaje se samo u posebnim slučajevima,recimo,da bi nastanili šumu iz koje je veliki broj zečeva istrebljen.Za ljubimce se obično uzimaju patuljaste vrste kunića kao što su mali šarac,marburger feh,mala činčila,ren kunić...

Životni vek: Kunići žive do deset godina,ali je veoma važno naglasiti da malo koji zađe u tako duboku starost.Bez obzira na to koliko pažljivo brinuli o njima,mnogo je veća verovatnoća da će poživeti šest ili sedam godina.

Smeštaj: Valjalo bi da kunić ima svoj kavez veličine bar 120 h 60 centimetara.Dno se pospe piljevinom ili slamom (redovno menjati) i postave se posudice za hranu i vodu. Ovo su veoma živahne i radoznale životinje i bilo bi surovo neprestano ih držati u kavezu.Treba ih pustiti da se slobodno šetaju i istražuju.Ako se brinete da bi mogli da vam unerede kuću,imajte na umu da su kunići veoma čiste životinje koje se lako naviknu da vrše nuždu na jednom mestu.Ostavite im posip u nekom ćošku,baš kao za macu.
Hrana: Jede seno,koje je veoma važno za probavu,kupovnu mešavinu semenki za glodare,kao i sveže voće i povrće.Možete da ga počastite šargarepom,listom zelene salate, blitvom,jabukama,kruškama i bananama.

Nega: Ako kunić ima suvu njuškicu,bistre oči i dosta se kreće,znači da je zdrav.S vremena na vreme valja mu skratiti nokte.Ne prija im hladan vazduh i promaja,zbog čega ih tokom zime treba držati na toplom.Kupanje ne dolazi u obzir,jer se kunići sami čiste lickanjem i ne odaju nikakav neprijatan miris.
Narav: U prirodi žive u velikim zajednicama,pa tako i oni koji borave u kući vole društvo.Usamljeni kunić mogao bi da postane uznemiren i nasilan.Preporučuje se da ih uzmete u paru – mužjaka i ženku ili dve ženke.Ako nisu sterilisani,mužjaci bi mogli da se potuku.Nikako nemojte da uzimate i kunića i morsko prase jer se ne slažu dobro.
Navike: Kunići su noćne životinje.Preko dana su dremljivi i manje raspoloženi za igru i maženje,dok se uveče razbude pa neki put gazdama ometaju miran san.
Oprez: Ako pustite kunića da se šeta po sobi,pazite šta bi mogao da gricne.Ne bi bilo dobro da vam uništi tepih,omiljene cipele ili da pomeša kabl za struju sa grančicom.

Neki možda to već znaju,a ostalima ne bi bilo naodmet da se podsete.Iako ime nagoveštava drugačije,morsko prase uopšte nije morsko.Ne voli da se kupa i nije vešt plivač. Ime smo pozajmili od Nemaca – Meerschweichen,a oni su ga tako nazvali zato što je stiglo preko mora.Doputovalo je u Evropu iz Južne Amerike na brodovima španskih osvajača koji ga nisu vodili na tako dalek put da im pravi društvo,već zato da bi imali šta da pojedu.A zašto baš prase kad uopšte ne liči na tu životinju?Verovatno zato što ih je svojim ponašanjem podsetilo na svinjče: debeljuškasto je,trapavo i mnogo voli da jede.
Životni vek: Prase živi kraće nego kunić,pet do sedam godina.Pojedini primerci požive i deset godina,ali kao i slučaju kunića,malo koje prase doživi tako duboku starost.
Smeštaj: Potreban mu je poveći kavez (najmanje 70 h 30 centimetara) posut piljevinom,ne i senom,jer bi alavo prase moglo sve da pojede.Iako neki kažu da može da se drži u akvarijumu ili terarijumu,to nije dobra zamisao zbog nedovoljnog strujanja vazduha.Unutra su neophodne i posudice za hranu i vodu.Prase valja pustiti u šetnju barem jednom dnevno kako bi potrošilo kalorije i čuvalo liniju.

Hrana: Biljaojed je,najviše treba da jede seno i mešavinu zrnevlja koji mogu da se kupe u prodavnici za kućne ljubimce.Kao i kunić, voli da gricne komad svežeg voća ili povrća.Iako će ih verovatno pojesti sa slašću,nemojte mu nikad davati meso,slatkiše ili bilo kakvu prženu hranu.To može biti veoma štetno za njegov osetljivi stomačić.
Nega: Bistre oči,suva njuška,dobar apetit i gusta sjajna dlaka pokazatelji su dobrog zdravlja.Valja mu seći nokte jednom mesečno kako ne bi urasli.Budući da prasetu to nikako ne prija,najbolje je da taj posao obavlja dvoje ljudi,jedan koji će čvrsto da ga drži i drugi koji će pažljivo da skrati nokte grickalicom.Budući da vrši nuždu u kavezu, piljevinu treba menjati svaka tri ili četiri dana.

Narav: Prase je veoma druželjubivo i umiljato,ali i plašljivo.Potrebno je vremena da se opusti i bez opiranja sedi gazdi u krilu.Kako biste se što pre zbližili s njim,postavite kavez tako da vam bude u visini očiju.Ako ga gledate s visine,izgledaćete mu kao džin.Prase se odlično slaže s jednim ili više pripadnika svoje vrste.Slobodno možete da uzmete dva praseta istog ili različitog pola.

Navike: Za razliku od kunića,prase je dnevna životinja.Spava kad i vi spavate.
Oprez: Iako će da skiči,da se umiljava i oduševljava svaki put kad mu date neki ukusan zalogaj,nemojte da preterujete.Prasići su veoma skloni gojenju i prežderavanje može ozbiljno da im ugrozi zdravlje.Nemojte da im kupujete igarčke namenjene drugim ljubimcima,kao što je točak za hrčka.Prase je trapavo i moglo bi da povredi kičmu u pokušaju da izvede neku akrobaciju.

 

Prijavite se na newsletter

Dobijajte redovno informacije o popustima i akcijama u našoj prodavnici.