064/864-75-61

info@aristopets.rs

10:00 - 22:00h

  

Papagaji Tigrice kao idealni ljubimci

Papagaji Tigrice ili kako ih popularno zovu „Pernati Cirkuzanti“ spadaju u najpopularnije kućne ljubimce, što zbog svoje vesele prirode, što zbog svojih vratolomija kojima ulepšavaju dan.

Ovi veoma česti kućni ljubimci potiču iz tople Australije. Danas žive u unutrašnjosti kontinenta u velikim jatima u šupljinama drveća. U 19.veku tigrica je donesena u Evropu, odakle se njena popularnost širi na čitav svet.

Tigrice su najčešće zelene boje. Imaju žućkastu glavu i po tri crne šare sa svake strane vrata. Krila su prošarana crnim prugama i podsećaju na šare tigra, po čemu je tigrica i dobila naziv. Osim zelene, tigrice mogu biti i u drugim bojama kao što su plava, siva, bela i žuta, ali je to rezultat mnogobrojnih ukrštanja.

Tigrice su vrlo društveni kućni ljubimci i vole da žive u paru. Ukoliko će biti kod kuće same više od 5 sati dnevno, svakako nabavite još jednu tigricu. Usamljena tigrica može i da se razboli. Nije redak slučaj da, ukoliko nemaju društvo, ovi kućni ljubimci počnu da čupaju sebi perje sa krila i repa. Imaju sposobnost oponašanja ljudskog govora i drugih zvukova, pa ukoliko im posvetite malo vremena i truda svaki dan, mogu da nauče da izgovaraju nekoliko reči. Za razliku od drugih vrsta papagaja kao što su ara, žako i kakadu, žive od 10 do 14 godina. Vrlo su živahne i radoznale, pa su idealni kućni ljubimci za decu.

Pol tigrice određuje se prema boji oko nozdrva: kod mužjaka je plava, a kod ženki roze, bela ili smeđa. Iako veoma rano sazrevaju, najbolje je pariti ih tek kad napune 12 meseci.

Ukoliko imate više tigrica u kavezu, svaka će sama sebi naći para sa kojim će ostati do kraja života.

Tigricama u kavez stavite gnezdo. Preporučljivo je da se ne pare više od dva puta godišnje. U vreme parenja i dok hrane mlade, roditelji se obavezno moraju dodatno hraniti posebnim dodacima ishrani ili posebnim gotovim mešavinama poput Perle od Nutri pet-a.

Oprema

Tigrica voli veći prostor pa kavez treba da bude dovoljno veliki da se ona u njemu oseća dobro. Minimalna veličina kaveza treba da bude 40 cm x 40 cm x 30 cm. Za svaku dodatnu pticu koju želite da držite potreban je jedan i po puta veći kavez.

Obezbedite im posudicu za hranu i vodu kao i puno igračaka kao što su merdevine, ljuljaške i zvonca, a koje ćete bez problema naći u našem asortimanu.

 

Nekoliko sati dnevno bi ovi kućni ljubimci trebalo da lete van kaveza. Kavez nemojte držati na promaji. Kada tigrica stigne u vaš dom, neka ostane 2 do 3 nedelje u kavezu kako bi se navikla na novu sredinu. Možete joj davati poslastice iz ruke da bi se brže privikla na vas i novu sredinu. Pazite da prozori i vrata budu zatvoreni kako ne bi izletela napolje. Obezbedite im odgovarajuću podlogu koja se lako može čistiti od izmeta i ostataka hrane. Ova podloga mora biti ravna i možete je pokriti specijalno napravljenim posipom koji se nabavlja u prodavnicama hrane i opreme za kućne ljubimce.

Ishrana

Vašu pticu možete hraniti gotovim mešavinama semenki za tigrice kao što su Manitoba Cocorito ili Prestige Grain . Pošto tigrica ima osetljiv stomak i česte smetnje sa varenjem, u jednoj posudici uvek mora imati gotove minerale koji se sastoje od ljuski jaja i morskih školjki. Nemojte ih mešati sa hranom. Ovi kućni ljubimci obožavaju i poslastice, a možete im obezbediti one koje su takođe napravljene od sastojaka, namenjenih samo tigricama kao na primer Prestige Sticks.

Kao i svi papagaji, i ovi kućni ljubimci prolaze kroz proces mitarenja dva puta godišnje. Mitarenje je proces zamene starog perja novim, a kod tigrica se dešava u martu i septembru. Prilikom mitarenja, tigrice mogu biti nervozne, jer ih rast novog perja svrbi. Tada ga čupaju i kidaju. Da bi ste joj pomogli, možete joj davati gotove mineralno-vitaminske dodatke ishrani.

 

Tigrice jako vole da se kupaju, pa im u kavez stavite i jednu posudicu za kupanje. Možete ih prskati i mlakom vodom iz prskalice za cveće. Između rešetki kaveza stavite sipinu kost na kome će tigrica oštrititi svoj kljun i tako održavati njegovu higijenu. Za održavanje pravilne dužine kandži najbitnije su prečke u kavezu koje bi trebalo da budu prečnika od 1 do 1.5 cm. Redovno perite kavez. Nemojte koristiti deteržente za pranje posuđa već samo vrelu vodu ili sredstva namenjena za pranje kaveza za ptice.

Tigrica predstavlja idealnog ljubimca, pogotovo ako želite da obradujete svoju decu, mali stanovi i prostori im ne predstavljaju problem i manje su zahtevni od pasa i mačaka, a ukoliko imate bilo kakve nedoumice i pitanja slobodno možete svratiti do nas u Aristo Pets-u i mi ćemo se potruditi da ih rešimo. Ako već imate Tigricu, sigurni smo da ako budete pratili ove savete, ona će vas dugo uveseljavati svojim cvrkutom.

Prijavite se na newsletter

Dobijajte redovno informacije o popustima i akcijama u našoj prodavnici.