064/864-75-61

info@aristopets.rs

10:00 - 22:00h

  

Putovanje sa ljubimcem

Baš kao i ljudima, i životinjama je potrebno nabaviti određena dokumenta neposredno pre samog odlaska. Celokupan proces dobijanja papirologije može biti veoma naporan i dosadan, ali znate i sami da će se na samom kraju to sigurno isplatiti. U nastavku teksta sledi nekoliko najvažnijih smernica po pitanju dokumenata, kao i najosnovnijih stvari koje morate da ponesete sa sobom pre nego što krenete na putovanje sa ljubimcem.

Koja su dokumenta potrebna za putovanje sa ljubimcem?

Ukoliko putujete u zemlje u okruženju – potrošićete najmanje vremena na sređivanje dokumentacije. Nešto više vremena će biti potrebno ukoliko putujete u zemlje članice Evropske Unije. Kako biste bez problema otputovali na željenu destinaciju, potrebna su Vam sledeća dokumenta:

 • Pasoš za Vašeg ljubimca (dobija se od veterinara)
 • Potvrda da je ljubimac vakcinisan protiv besnila i ostalih zaraznih bolesti najmanje 15 dana pre samog putovanja
 • Potvrda o zdravstvenom stanju (dobija se od licenciranog veterinara, ne starija od 48h)
 • Sertifikat za izlazak iz zemlje (dobija se od Republičke veterinarske inspekcije i važi 4 meseca od dana vađenja ili isteka vakcinacije)

 

 

Kada je reč o zemljama Evropske Unije, ova procedura je malo složenija. U ovom slučaju Vam je potrebno da posedujete posebnu Potvrdu o visini titra specifičnih antitela protiv virusa besnila FVN testom. Ovu potvrdu izdaje laboratorija ovlašćena od strane Evropske Unije, a kod nas je to Pasterov zavod u Novom Sadu.

 

Takođe, zbog specifičnih propisa različitih zemalja, najbolje bi bilo da se prvo detaljno raspitate o nacionalnim propisima države u koju putujete. Ovo naročito važi za države poput Velike Britanije, Švedske, Irske i Malte (u nekim od ovih zemalja je obavezan boravak ljubimca u karantinu, potvrda o tretmanu protiv krpelja i sl.)

 

 

Šta je potrebno da se nađe u „koferu“ Vašeg ljubimca?

Kako bi Vaše putovanje sa ljubimcem bilo što ugodnije, najbolje bi bilo da svom ljubimcu spakujete:

 

 • Hranu i vodu, kao i posude za njih
 • Osnovne lekove
 • Pesak (za mačke)
 • Pribor za češljanje, šampon za suvo pranje, peškir…
 • Kese za otpad
 • Omiljene igračke
 • Povodac
 • Prekrivač na kome ljubimac spava

 

Najsigurnije je prenositi ljubimca u transporteru. Izaberite neki koji ima najviše mesta i koji je udoban. Potrudite se da izaberete što kvalitetniji jer je u pitanju dugoročna investicija. Pre puta, dopustite Vašem ljubimcu da se „upozna“ sa transporterom, da boravi u njemu neko vreme, da ga ispita… Možete čak i organizovati probnu vožnju, staviti ljubimca u transporter i u automobil i odvesti se na neku kraću destinaciju. Kako ne bi došlo do problema, obeležite transporter, zalepite na njega nalepnicu sa svojim imenom i prezimenom i brojem telefona.

 P.s. Srećan put i ne zaboravite da u našem Pet Shop-u možete pronaći sve što vam je potrebno za siguran put!

Prijavite se na newsletter

Dobijajte redovno informacije o popustima i akcijama u našoj prodavnici.